Αίγινα: Φθινοπωρινές εκδηλώσεις του Πελίτι

Για 10η χρονιά, η τοπική ομάδα  του Πελίτι στην Αίγινα, συνεπής στο ραντεβού της με τους παραδοσιακούς σπόρους, χαιρετίζει το Φθινόπωρο με δύο εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή 17 Οκτώβρη 2014, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου “ο Καποδίστριας” (Νοσοκομείου και Αγίου Διονυσίου), ο καλεσμένος μας  Μάριος Δεσύλλας, Γεωπόνος, σύμβουλος βιοδυναμικής γεωργίας “Εν Δυνάμει” , θα μας μιλήσει για τη Βιοδυναμική Καλλιέργεια με θέμα “Έδαφος: η θηλυκή μήτρα του σπόρου” και   όπως κάθε χρόνο θα ακούσουμε τα νέα του Πελίτι και  θα μοιραστούν συμβολικά χειμωνιάτικοι σπόροι.

Την Κυριακή 19 Οκτώβρη 2014, στις 12 το μεσημέρι, στο 1ο Γυμνάσιο Αίγινας θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο βιωματικό εργαστήρι “Ο Σχολικός Λαχανακήπος”, όπου θα σπείρουμε χειμωνιάτικους σπόρους στον κήπο του σχολείου μαζί με τα παιδιά του Γυμνασίου και θα αποκτήσουμε την εμπειρία ώστε να φτιάξουμε και τον δικό μας λαχανόκηπο.

Η τροφή και η γη είναι η βάση της ζωής και του πολιτισμού μας.
Σε μια εποχή που έχουμε λησμονήσει τη σύνδεσή μας με τη γη και τον σπόρο που μας τρέφει, και που η τροφή μας έχει γίνει έρμαιο σχεδόν των κερδοσκοπικών εταιρειών, εμείς γιορτάζουμε την διατροφική ασφάλεια και ανεξαρτησία που μας παρέχουν οι ντόπιοι παραδοσιακοί σπόροι.
Όποιος ελέγχει το σπόρο, ελέγχει την τροφή ελέγχει και την ανθρωπότητα
Σε μια εποχή που έχουμε χάσει το 75% της αγροτικής μας βιοποικιλότητας θεσπίστηκε διεθνώς ο Μήνας Δράσεων για την Ελευθερία των Σπόρων και τη Δημοκρατία της Γης (20 Σεπτεμβρίου –20 Οκτωβρίου http://seedfreedom.in/2014-call-to-action-for-seed-food-and-earth-democracy ). Μέσα στο μήνα αυτό οργανώνονται, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης όπου οι παραδοσιακοί σπόροι κινδυνεύουν, γιορτές και φεστιβάλ για να θυμίσουν την πρωταρχική και αρχέγονη αξία του σπόρου.

Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι:  www.peliti.gr

Τοπική Ομάδα Αίγινας: aegina@peliti.gr

http://aeginalight.gr/article.php?id=62924#.VDudUxY4Ngx

Σχολιάστε