Καταστροφή του περιβάλλοντος από σκουπίδια και κίνδυνος φωτιάς

Πρωτοκολλημένο στον Δημο Αίγινας από τέλος Ιουλίου 2015:

—-

ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς υπεύθυνο καθαριότητας Δήμου Αίγινας

Προς κάθε υπεύθυνο στον Δήμο Αίγινας για την φροντίδα γενικά του περιβάλλοντος

Προς κάθε υπεύθυνο για πρόληψη από φωτιές

Κοινοποίηση στον Δήμαρχο Αίγινας

Θέμα: Καταστροφή του περιβάλλοντος από σκουπίδια και κίνδυνος φωτιάς

Στην παραλία Καμάρες της Αίγινας, υπάρχει κίνδυνος για φωτιά, εκτός του ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος από τα σκουπίδια είναι πλέον δεδομένη, εάν δεν γίνει κάτι άμεσα.

Στην συγκεκριμένη παραλία, εκτός από τα σκουπίδια που ξεβράζει η θάλασσα, και εκτός από τα σκουπίδια που με τον αέρα πέφτουν στην θάλασσα από τον παραλιακό δρόμο που έχει κάδους σκουπιδιών και σκουπίδια που πέφτουν από αυτούς και δεν τους μαζεύει όλο το χρόνο κανείς, έχουν αφεθεί από τους πρώην ένοικους της συγκεκριμένης παραλίας, που την νοίκιαζαν μέχρι πρότινος για -οικονομικό- όφελος, πάρα πολλά σκουπίδια:

Από μονωτικά υλικά μέχρι σπασμένα μεγάλα και μικρά ξύλα, σπασμένα έπιπλα, σακούλες, πλαστικά, πλαστικά από συσκευασμένα φαγητά, μονωτικά υλικά, χαρτιά, πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, χαρτιά από ταμειακή μηχανή, γυάλινα σπασμένα μπουκάλια, και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε (μέχρι μπουκάλι με οινόπνευμα βρέθηκε), συν το φορτηγάκι τους ανοιχτό.

Δυστυχώς δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα, αν και προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε στον καθαρισμό αυτής της περιοχής, εφόσον ο Δήμος επιμελούνταν μία ανάλογη δράση, διότι είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που δεν μπορούν να το φέρουν εις πέρας οι πολίτες μόνοι τους.

Παρόλα αυτά, καθαρίσαμε ότι μπορέσαμε οι κάτοικοι της περιοχής, περισυλλέγοντας με κίνδυνο της υγείας μας πάνω από 20 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, όμως το πρόβλημα παραμένει και είναι έντονο όσο και επικίνδυνο για φωτιά αλλά και γενικά για την υγεία των κατοίκων, αλλά και την καταστροφή περαιτέρω του ήδη κατεστραμμένου περιβάλλοντος.


Μάταια από τον Μάιο του 2015 ενημερώσαμε εναγωνίως τον Δήμο Αίγινας γι’ αυτό το πρόβλημα που υπάρχει κυρίως στη συγκεκριμένη παραλία, αλλά και για τις παραλίες σε όλη τη βορειοδυτική Αίγινα (όλες οι παραλίες από μετά το λιμάνι της Αίγινας μέχρι και την Κυψέλη), και για τα  προβλήματα των σκουπιδιών στον παραλιακό δρόμο, που περιφέρονται παρατημένα εκτός κάδων για πολύ καιρό -κάποια για πάντα!- και μέρος αυτών ευλόγως με τον αέρα καταλήγουν στη θάλασσα, εκτός του ότι είναι μόνιμος κίνδυνος φωτιάς.

Τα προβλήματα των σκουπιδιών σε αυτές τις παραλίες της βορειοδυτικής Αίγινας, προέρχονται τα περισσότερα από τους κάδους σκουπιδιών του παραλιακού δρόμου που δεν καθαρίζονται τακτικά όπως και από τα πεταμένα σκουπίδια γύρω τους, παράλληλα επίσης από σκουπίδια που ξεβράζει η θάλασσα όλο το χρόνο, αλλά και από σκουπίδια ασυνείδητων πολιτών, όπως και από την αδιαφορία του Δήμου να οργανώσει καθαρισμούς και να εποπτεύσει την πρόληψη καθαριότητας, όπως και να τοποθετήσει κάδους σκουπιδιών σε όλες τις παραλίες και να τους αδειάζει τακτικά… Δεν υπάρχει ούτε ένας κάδος σκουπιδιών από τον δήμο σε αυτές τις παραλίες…

Περιττό να αναφερθούν οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, από τους σωρούς των σκουπιδιών σε μήκος όλης αυτής της περιοχής από τη θάλασσα μέχρι και τον παραλιακό δρόμο, αλλά κυρίως η καταστροφή του περιβάλλοντος, όπως και ο κίνδυνος για πυρκαγιές, πχ. στην παραλία Καμάρες που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχουν πολλά δέντρα.

Είναι επίσης περιττό να αναφερθεί ότι ειδικά στην παραλία Καμάρες το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο, η καταστροφή του περιβάλλοντος δεδομένη και ο κίνδυνος για φωτιά μεγάλος.

Έχουν ήδη ενημερωθεί είτε τηλεφωνικά είτε με e-mail: ο Δήμος Αίγινας(καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής), το Υπουργείο Περιβάλλοντος, H Περιφέρεια Αττικής, Περιβαλλοντικές οργανώσεις, και το ΕΣΕΠΑ.

Αιτούμαστε

Α. Να έρθει ΑΜΕΣΑ φορτηγό για να περισυλλέξει τα ξύλα και όλα τα άλλα βαριά άχρηστα υλικά που δεν μπορούν να αφεθούν σε κάδους σκουπιδιών.

Β. Να υπάρξει ΑΜΕΣΗ φροντίδα για το θέμα των σκουπιδιών στον παραλιακό δεόμο αλλά και στις παραλίες,

Γ. Να μπουν κάδοι σκουπιδιών σε όλες τις παραλίες (που δεν θα μπορούν να κλαπούν)

Δ. Να υπάρξει πρόληψη του φαινομένου με ευαισθητοποίηση και των κατοίκων.

Ε. Να δημιουργηθούν Δομές καθαριότητας του Δήμου, μέσω σχολείων και συλλόγων για την φροντίδα της καθαριότητας των παραλιών σε όλο το νησί.

Δ. Να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη ο υπεύθυνος των σκουπιδιών και γενικά της καταστροφής του περιβάλλοντος από τους σωρούς των σκουπιδιών στην παραλία Καμάρες.

Οι κάτοικοι της περιοχής

Αποτέλεσμα, μέχρι 25/9/15: Μόνο το φορτηγό ήρθαν και πήραν.


IMG_20150809_060230

Δείτε επίσης: